Es presenten els resultats d’una enquesta transversal a una mostra de 533 escolars de dotze anys de la ciutat de Barcelona, realitzada a la primavera de 1990. El 49,2% deis escolars pateixen càries dental, amb un índex CAOD d'1.34 (1,09 per ais nens i 1,50 per a les nenes). El 63,4% de les peces permanents afectades havien estat obturades, i el 2,2% definitivament perdudes. S'aprecia un gradient socioeconòmic en la freqüència de càries, amb major afectació dels nivells més baixos, on es concentren també les peces permanents extretres per càries. La comparadó d'aquests resultats amb els d'altres estudis suggereix que s'està produint un decliu en l'incidència de càries en l'edat escolar, i també un notable increment en la utilització d'atenció reparadora.
The results of a cross-sectional survey performed in the spring of 1990 in a sample of 533 twelve-year old schoolchildren in the city of Barcelona (Spain) are presented. The proportion of children with caries is 49.2%, with a DMFT index of 1.34 (1.09 for boys and 1.50 for girls). 63.4% of permanent decayed teeth were filled, and 2.2% were missing. There is a socioeconomic gradient in dental decay, with more caries among the lower socioeconomic strata, where missing teeth-concentrate. The comparison of these results with those of other studies suggests a decline in caries incidence in school age in Spain, and greater use of dental care services.
Se presentan los resultados de una encuesta transversal a una muestra de 533 escolares de doce años de la ciudad de Barcelona, realizada en la primavera de 1990. El 49,2% de los escolares sufren caries dental, con un índice CAOD de 1,34 (1,09 para los niños y 1,50 para las niñas). El 63,4% de las piezas permanentes afectadas habían sido obturadas y el 2,2% extraídas. Se aprecia un gradiente socioeconómico en la frecuencia de caries dental, con una mayor afectación de los niveles más bajos, en los que se concentra también la extracción de piezas permanentes afectadas. La comparación de estos resultados con los de otros estudios sugiere que se está produciendo un declive en la incidencia de caries en la edad escolar, y también notables incrementos en el uso de asistencia reparadora.